Pagina de start Frontera Produse de panificatie Produse de patiserie Frontera Magazine Frontera Despre Frontera Contact Frontera

BUSUIOCUL



Termenul de busuioc provine din limba greaca ,(basileus) insemnand "rege", despre aceasta planta spunandu-se ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Dictionarul Englez Oxford mentioneaza unele speculatii conform carora busuiocul ar fi fost folosit la "cateva unguente sau medicamente regale". Busuiocul este in continuare considerat "regele mirodeniilor" de multi bucatari si autori de carti gastronomice. La indieni, despre busuioc se spune ca este planta lui Krishna si a lui Vishnu, iar unii hindusi nu se duc la culcare fara o ramurica de busuioc pusa pe piept, menita sa ii duca in timpul somnului pe taramurile paradisiace. La romani si mai tarziu la italieni, busuiocul era considerat iarba dragostei si a fertilitatii, inflorirea lui fiind celebrata prin serbari si prin adevarate ritualuri. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului, si tot cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfanta, pentru alungarea Necuratului ori pentru sfintirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protectia divina asupra casei si a ocupantilor sai. Insa dincolo de dimensiunea sa spirituala si magica, busuiocul mai are o calitate foarte importanta - cea vindecatoare. Busuiocul este una dinte aceste "punti" intre medicina, gastronomie si traditie .Este o sursa importanta de fier, calciu si vitamina A, continand si vitamina B6, magneziu si potasiu. Reprezinta un remediu natural pentru tratarea si vindecarea diverselor afectiuni :bronsita, afectiuni gastrointestinale, febra, guta, dureri de stomac. Infuzia preparata din Frunze de busuioc se recomanda in cazul in care pacientul sufera de crampe, infectii urinare, dureri de cap, laringita, faringita, gripa, voma, fiind si un excelent stimulator al poftei de mancare.Consumul zilnic al acestei infuzii ajuta la tratarea si vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric, colitelor de fermentatie.